De snelheid van tijd.. dat voel je..

Tijd heeft geen snelheid maar tijd is een snelheid. Het is voor ons echter nogal lastig te begrijpen hoe je deze snelheid zou moeten zien. Tijd is voornamelijk iets wat we wel kunnen voelen maar nog niet zo goed kunnen zien. Dat je tijd kunt voelen is een stuk eenvoudiger dan je in eerste instantie zou denken. Je zult je er niet altijd van bewust zijn, maar als je gewoon over straat loopt dan doe je dat over het algemeen met een redelijk constante snelheid. Het is daarom redelijk eenvoudig om naast een ander te lopen, het wordt een beetje vervelend als de ander niet in staat zou zijn om zijn voeten met enige regelmaat op de grond te planten.

De regelmaat die je als vanzelfsprekendheid ervaart is puur een kwestie van het voelen van tijd. Als het gaat over het voelen van tijd dan gaat dat in feite over het voelen en het uitdragen van een constant ritme.  Ik weet niet of je ooit een hele beroerde band hebt horen spelen, maar als popmuziek niet ritmisch in elkaar zou steken dan wordt dat erg vervelend om naar te luisteren. En zelfs als muziek versnelt of vertraagt dan zit dat ritmisch gezien zo in elkaar dat je altijd een zekere constante blijft voelen.

In het kort zou je kunnen stellen dat de tijd het ritme van het universum is. En misschien wordt het eenvoudiger om tijd te leren zien als je leert kijken naar het ritme van je omgeving. Ten eerste nemen we allemaal verschillende soorten van beweging waar. Het feit dat je beweging kunt zien is al het eerste argument dat je tijd kunt zien. Als je geen tijd kon zien dan kon je immers ook geen beweging waarnemen.

Het zien van tijd is in eerste instantie het zien van beweging. Je kunt de opeenvolging van tijdstippen na elkaar immers gewoon volgen. Als je dan ook nog zou trachten om tijd te voelen, denk maar eens aan een goed concert waarbij iedereen hetzelfde ritme voelt en daar eventueel ook op kan dansen, dan zie en voel je tijd als het ware al.

Door tijd op deze wijze te voelen en te zien kun je je in principe al een beetje een beeld vormen van tijd. De volgende stap die je je dan zou kunnen proberen te zetten heeft meer te maken met het bewust worden van jezelf. Je zou bijvoorbeeld eens naar de secondewijzer van een klok kunnen kijken, het zal geen verrassing zijn dat de wijzer van een klok in feite gewoon een constant ritme aangeeft. Voor iedere seconde die de wijzer aftikt ben jij ook telkens een stukje verder in te tijd. Je zit als het ware op het puntje van een secondewijzer en reist met dezelfde snelheid met de tijd mee als de secondewijzer. Wat hierbij op zich wel aardig is om te weten is dat je je zou kunnen afvragen hoe het kan dat je beweging ziet?  Je ziet een secondewijzer altijd maar 1 tijdstip tegelijk aangeven, en het tijdstip van een seconde geleden kun je niet meer zien. De reden dat we beweging kunnen zien heeft te maken met het onthouden van het verleden. Zonder geheugen zouden we nooit beweging kunnen zien omdat ieder tijdstip altijd maar voor één “zeer kort” moment bestaat. Als je je niet kon herinneren dat een secondewijzer op een eerder tijdstip ( bijvoorbeeld 1 seconde geleden)  op een andere positie stond dan zou je hem nimmer zien bewegen. Ongemerkt kijk jezelf een klein beetje vooruit in de tijd, je ziet beweging enkel maar omdat je een positie uit het verleden herinnerd en een te verwachten positie alvast een beetje visualiseert.

Uit onderzoek is gebleken dat het gene wat wij als mensen als “nu” beschouwen  in werkelijkheid  zo’n 3 seconde duurt. Ik denk dat je hierbij zo’n 1.5 seconde uit het verleden op een zichtbare manier onthoudt en dat op gelijke wijze ook 1.5 seconde vooruit in de tijd “kijkt”. We zijn dus eigenlijk allemaal een beetje paranormaal begaafd.

Om de tijd nu beter te leren zien en voelen zou je je veel bewuster moeten worden  van je plaatst in de tijd. De 3 seconde die wij als heden ervaren zou je moeten proberen terug te brengen naar bijvoorbeeld 1 seconde of minder. En des te korter dat moment van het heden wordt des te hoger wordt je bewustzijn als het ware.

Kort samengevat kun je tijd leren zien als je je van 4 aspecten volledig bewust wordt.

1) Tijd is het constante ritme van het universum.

2) Het zien van beweging is het zien van de flow van tijd.

3) Iedereen zit als het ware op het uiterste puntje van zijn eigen persoonlijke secondewijzer en tijd heeft dus een constante snelheid net als de wijzer van een klok.

4) Het zien van beweging is een herinnering  in combinatie met een te verwachten toekomst over een tijdsbestek van ongeveer 3 seconde.

 

Zo dan, tot zover deze bijdrage.

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

2 Reacties op “De snelheid van tijd.. dat voel je..

  1. Roger

    Is de snelheid van tijd gelijk of verantwoordelijk voor de snelheid van licht?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: