Minder tijd, minder beweging. En zo eenvoudig kan iets onbegrijpelijks dus zijn.

Als we het tijdsverloop tussen onze aardse klok en de klok aan boord van een stationaire satelliet met elkaar zouden vergelijken dan loopt de klok aan boord van een stationaire satelliet iets sneller dan onze eigen klok. Deze klokken moeten dan ook dagelijks een stukje worden teruggezet om niet teveel uit de pas te gaan lopen met onze eigen klok.  En indien we een persoon mee zouden sturen met zo’n satelliet dan zou hij dus ook de aardse klok dagelijks een beetje achter zien lopen en kunnen stellen dat de aardse klok iedere dag een beetje vooruit moet worden gezet. Het is vrij duidelijk, we hebben het nu over 2 klokken die niet met dezelfde snelheid de tijd aftikken en hierdoor uit de pas gaan lopen. Op zich is hier niets vreemds aan totdat we hier op aarde de lichtsnelheid gaan meten en de persoon aan boord van de satelliet dit ook zou doen. Dan zal blijken dat beide waarnemers exact dezelfde lichtsnelheid meten terwijl hun klokken dus niet even snel lopen. Rara, hoe kan dat?

We hoeven ons slechts 2 klokken voor te stellen die we voor het gemak even naast elkaar leggen, de klokken lopen niet even snel maar op elke klok op zich meten we toch een lichtsnelheid van 300.000km/s. Laten we dan voor het gemak eens twee deeltjes nemen die met exact 1m/s bewegen ten opzichte van elk afzonderlijke klok. Het mag dan duidelijk zijn dat zodra de snellere klok 1 minuut heeft afgetikt dat dit deeltje dan ook 60 meter heeft afgelegd. De tragere klok is dan nog niet zover, stel dat deze pas 50 secondes heeft afgetikt waardoor het deeltje wat met 1m/s beweegt ten opzichte van deze klok slechts 50 meter verder is.

Als we dit voorbeeld nu tot in het extreme doortrekken dan zou een reiziger of een deeltje wat met nagenoeg de lichtsnelheid zou bewegen ook een zeer traag tijdsverloop ondergaan, in vergelijking met onze eigen klok zouden de wijzers van zijn klok nagenoeg stilstaan terwijl onze klok ten opzichte van hem  juist erg snel zal gaan. Dit is in feite gewoon de tweelingparadox waarbij een reiziger op zijn klok slechts een seconde onderweg zou zijn terwijl wij op aarde vele maanden of jaren ouder zouden zijn op het moment dat hij terugkomt.

Stel nu eens voor dat we deze klokken naast elkaar zouden leggen. De secondewijzer op de klok van de reiziger tikt 1 seconde af terwijl die van ons een maand verder is.

Wij meten een een maand aan tijd en meten in diezelfde periode dat de reiziger zijn klok slechts 1 seconde aftikt en hierbij natuurlijk ook maar een seconde ouder wordt.  Ten opzichte van ons staat hij nagenoeg stil in de tijd terwijl hij ons in een seconde tijd een maand ouder ziet worden. Indien we hem gedurende zijn reis letterlijk konden zien dan zou hij t.o.v. ons nauwelijks bewegen, hij ziet ons in een luttele seconde echter wel een maand verouderen.

Een absoluut referentiekader voor de snelheid van massa door het universum is er niet, maar het mag toch duidelijk zijn dat de persoon die de minste tijd onderging ook de minste ruimte en voornamelijk ook de minste tijd had om te bewegen. Waar is de ruimte en tijd voor een foton om in of binnen te bewegen? Het is eigenlijk vrij eenvoudig, indien een reiziger minder tijd meet dan gaat hij t.o.v. ons eigenlijk in slow motion. En dat betekend dus dat hij ook de lichtsnelheid zal meten in slow motion. Wat Einstein ons verteld heeft is dat tijd als het ware vertraagd naar mate je sneller gaat, maar waarom zouden we een versnelling t.o.v. de aarde niet kunnen zien als een vertraging t.o.v. de aarde? Een logisch gevolg is dan dat tijd trager gaat naar mate je trager door de ruimtetijd gaat. En ja, bij de absolute licht”snelheid” stopt de tijd en valt er ook niets meer te bewegen. De wijzers van je klok blijven dan als het ware stilstaan en iedere vorm van beweging is dan slechts verleden tijd.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: