Een gedachte experiment waarmee je Einstein’s ongelijk laat zien..

Middels een vrij eenvoudig gedachte experiment kun je heel goed bewijzen dat Albert Einstein het toch niet helemaal juist had. We hoeven ons daarvoor enkel maar een voorstelling te maken van een aardbewoner en een reiziger die elkaar na enige tijd weer treffen en dan een tijdsverschil meten bij elkaar. Meer niet.

Op tijdstip 1 zijn de aardbewoner en de reiziger nog bij elkaar en meten ze beide op hun klokken dat fotonen zich met 300.000km/s van hen verwijderen. Beide stellen vast dat licht met 300.000km/s gaat. In gedachte gooien ze nu een soort van anker uit in de ruimte welke zich “net als een foton” met 300.000km/s afrolt ten opzichte van hen. U kunt zich hierbij een lier voorstellen waarbij een draad wordt afgerold met 300.000km/s, in gedachte zit het draad dan vast aan een foton. Ze rollen dit draad af in de richting van het Noorden. Voor iedere seconde die ze tellen wordt het draad 300.000km langer, ze zouden nu ook kunnen zeggen dat ze t.o.v. dit draad zelf met 300.000km/s richting het Zuiden gaan. Welkom in de wereld van de relativiteit.

De reiziger besluit nu om een flinke reis te gaan maken met een zeer snel ruimteschip en komt na enige tijd weer terug op aarde. Aan boord van zijn ruimteschip zit een lier die ook iedere seconde 300.000km draad afrolt richting het Noorden. Dus voor zowel de aardbewoner als de reiziger blijft de snelheid waarmee het draad wordt afgerold gelijk. En dat is 300.000km/s. Echt handig werkt dat niet dus besluiten ze om voor iedere seconde 1 meter draad af te rollen. 1 meter draad staat voor 300.000km. Men gebruikt dus gewoon een schaalverdeling van 1 : 30.000.000. Dat werkt iets eenvoudiger.

Nu vliegt de reiziger in een enorme cirkel in de horizontale richting van de aarde en komt terug. Zijn versnelling en ook de vertraging gedurende zijn reis gaat continu met 10m/s². Na het zo’n 250 dagen versnellen zit hij dan al op de lichtsnelheid, indien hij dan na 250 dagen aan de terugtocht van zijn reis begint zal hij na zo’n 500 dagen afwezigheid terugkeren op aarde. Aangezien hij in een cirkel vliegt begint de terugvlucht na 250 dagen vliegen maar merkt hij niets van de verandering van richting. Tijdens zijn reis ervaart hij dus gewoon exact dezelfde zwaartekracht zoals wij deze ook voelen.

Bij terugkomst op aarde zal hij zelf zeggen dat hij zo’n 500 dagen onderweg is geweest. Dat is ongeveer 1.25 jaar. Op aarde zal dan echter veel meer tijd zijn verstreken, laten we zeggen 2 jaar. De reiziger mag nu ook zeggen dat de aarde een reis heeft gemaakt en dat de aarde versnelde en vertraagde ten opzichte van hem. Zowel de aardbewoner als de reiziger hebben immers gedurende deze periode altijd een zwaartekracht ondervonden van 10m/s².

Aangezien ze beiden een klok hadden waarmee ze een hypothetisch draad lieten vieren met 300.000km/s is het vrij duidelijk dat de reiziger minder draad heeft laten vieren dan de aardbewoner. De reiziger heeft 1.25 lichtjaar afgelegd t.o.v. dit draad terwijl de aardbewoner 2 lichtjaar aan draad heeft afgerold. De aardbewoner ging dus meetbaar sneller dan de reiziger t.o.v. het foton wat ze op tijdstip 1 besloten te volgen. Maar dat foton ging totaal niet in de richting die de aardbewoner en de reiziger t.o.v. elkaar gingen. Lengtecontractie is hier niet aan de orde omdat deze enkel geldt in de bewegingsrichting van de reiziger en aardbewoner.

De aardbewoner heeft in 2 jaar tijd meer kilometers afgelegd dan de reiziger. De reiziger ging dus trager.

Advertenties

2 Reacties op “Een gedachte experiment waarmee je Einstein’s ongelijk laat zien..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: