In een seconde tijd kun je nooit meer dan 300.000km afleggen, en toch wordt Einstein niet begrepen..

In een uiterst extreem geval, waarbij een reiziger met nagenoeg de lichtsnelheid zou reizen, zou het in principe mogelijk zijn dat wij een reiziger op pad sturen voor een bepaalde reis en dat hij bij terugkomst “op zijn eigen klok”  een stuk minder oud is geworden dan wij. Wij zouden bijvoorbeeld 10 jaar op de reiziger moeten wachten terwijl de reiziger op zijn eigen klok slechts een minuut onderweg is geweest. Dit tijdsverschil zal door de reiziger en de aardbewoner ook daadwerkelijk worden gemeten.

We zouden elkaars klokken niet al die tijd kunnen zien, maar bij terugkomst meten we een overduidelijk tijdsverschil wat niet omkeerbaar is. De reiziger is een minuut ouder en de aardbewoner is dan 10 jaar ouder. De reiziger ziet dat wij in zijn eigen minuut 10 jaar ouder zijn geworden en wij zien dat hij in onze 10 jaar tijd slechts een minuutje ouder is geworden. Indien we hadden afgesproken dat we ons niet zouden scheren gedurende elkaars afwezigheid dan heeft de persoon op aarde een baard van een 10 jaar lengte en had de reiziger in zijn minuutje reistijd ook vrij weinig baardgroei gekweekt. In een minuut tijd kun je niet eens 1x fatsoenlijk naar de wc.

Als we de reiziger en de aardbewoner na bij terugkomst op aarde naast elkaar zouden zetten dan is overduidelijk te zien dat de aardbewoner in 10 jaar tijd flink ouder is geworden en dat de reiziger eigenlijk nog net zo oud is als de dag dat hij vertrok. Hij is immers maar 1 minuut ouder geworden.

Hoe moeilijk kan het nu zijn om te begrijpen dat de reiziger eigenlijk amper heeft bewogen en dat de aarde en alles wat daarop leeft eigenlijk veel sneller is gegaan?

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: