Elke dag, ieder moment creërt u een nieuwe stukje universum..

Door steeds dieper het universum in te kijken middels steeds verder geavanceerde telescopen tracht men de uiterste grenzen van het universum te ontdekken. In feite is het de zoektocht naar de plaatst waar het universum ooit ontstaan is. Door steeds dieper in het universum te kijken kijken we in feite steeds verder terug in de tijd. Alles wat we nu waarnemen op 1 miljard lichtjaar afstand is ook een gebeurtenis die 1 miljard jaar geleden plaatsvond.

In feite kijk je dus niet enkel ver in de ruimte, je kijkt ook ver terug in de tijd. Hierbij zijn tijd en ruimte onlosmakelijk verbonden aan elkaar en is iedere lichtjaar afstand ook 1 jaar terug in de tijd. Afstand en tijd zijn eigenlijk dezelfde dimensie. Vanuit jezelf gezien is iedere afstand die je waarneemt gelijk aan een bepaalde hoeveelheid tijd. Iets wat we op 150.000km afstand zien vond 0.5 seconde geleden daadwerkelijk plaats, iets op 300.000km afstand vond 1 seconde geleden plaatst en als we nog verder kijken, bijvoorbeeld naar een afstand van 3.000.000km, dan nemen we daar iets waar wat 10 seconde geleden plaatsvond. Als we naar de ruimte zouden kijken op een 4 dimensionale wijze, waarbij het accent op tijd zou worden gezet, dan zien we alles om ons heen met een vertraging van 1 seconde per 300.000km. Dat wil ook zeggen dat als we iets zien op 1 km afstand, dat dit een gebeurtenis is die zich 1/300.000 geleden plaatsvond. We kijken altijd naar het verleden, alles wat we zien is immers al gebeurd vóórdat we het konden waarnemen.

Daar waar de wetenschap haar pijlen richt op de verste uithoeken van het universum zou men eigenlijk te pijlen moeten richten op zichzelf, de uiterste grenzen van het universum liggen niet daar waar alles ooit eens was, de uiterste grens van het universum is het punt waarop alles nu is. Vanuit het “nu” komt er telkens nieuwe tijd en ruimte bij, iedere dag die we erbij krijgen is een nieuwe stukje universum waarin wij onze droom verder leven. Als we het over de grenzen van het universum zouden hebben dan is die grens op de plaatst en tijd waar u zich nu bevindt. Vanuit uzelf creëert  u door uw eigen beslissingen en acties zelf hoe de toekomst verder zal verlopen.  De dingen die u niet doet zullen nooit bestaan en ook nimmer werkelijk worden, de grens van het universum kan het beste beschreven worden als de grens tussen wat u werkelijk maakt en daar waar u van droomt.

De zoektocht naar de grenzen van het universum hoeven we niet zo heel ver te zoeken, de grens van het universum is daar waar u nu bent. En iedere stap of beslissing die u neemt verlegt deze grens iedere seconde met exact dezelfde afstand. U heeft het niet in de gaten hoe snel u door de ruimte tijd reist. Het is als het ware als de inzittenden van een auto die met hoge snelheid over een weg rijdt. Iedereen in de auto zit stil en niemand heeft in de gaten hoe hard de auto gaat. Pas als men ziet dat de grond met een bepaalde snelheid onder de auto door gaat waarbij de omgeving ook continu veranderd  weet men dat men in beweging is.

Toch raar dat niemand in de gaten lijkt te hebben dat de snelheid van licht de snelheid is waarmee wij zelf over de weg van ruimte tijd razen. Licht heeft geen eigen snelheid, het is massa die met 300.000km/s richting de toekomst reist.

Heel simpel, maar toch een beetje onbegrijpelijk..

Advertenties

13 Reacties op “Elke dag, ieder moment creërt u een nieuwe stukje universum..

 1. Er komt meer verleden bij, dat is buiten kijf.
  Maar tijd en verleden zijn niet het zelfde.

 2. Een druppel water maakt nog geen zee, maar wat is het verschil tussen 1 of 2 druppels?

 3. Niet veel vanuit een zee gezien.

 4. En wat is het verschil tussen tijd en verleden?

 5. Het verleden is voorbij en bestaat niet meer, maar de tijd is er nog.

 6. Wat is dan verleden tijd? Bestaat dat nog?

  • Palm3

   Stel je eens voor dat alle levende organismen in het universum zou uitsterven.. stopt de tijd dan ook?

   Tijd is altijd en ruimte is overal.. Maar dat is mijn bescheiden mening 😉

   • De tijd zal dan zeker niet stoppen. Zodra iets bestaat, dan bestaat er tijd. En het maakt niet uit of dat om levende organismen, dode materie of lege ruimte gaat. Indien er geen tijd zou zijn dan was er helemaal niets. Ook geen lege ruimte, helemaal niets dus. dat is te vergelijken met de toekomst die nu nog voor ons ligt. De toekomst is afwezig, de tijd en ruimte van morgen bestaat nog niet.

 7. Verleden tijd is een taalkundige uitdrukking die iets zegt over een zins constructie.

 8. Tijd is zowiezo een taalkundige uitdrukking.. Maar leg maar eens uit wat het grote verschil is tussen tijd en verleden tijd?

 9. Dat heb ik al gezegd verleden tijd is een term uit de gramatica en is simpel weg geen fysisch begrip.

  Tijd is wel een fysisch begrip en is een maat voor hoever gebeurtenissen uitelkaar liggen.

 10. Knap hoor, je weet het verschil dus tussen verleden, nu en toekomstige tijd.
  Dus je kunt tijd zien als een druppel water die je nu ziet.. En het verleden als de staat van de druppel water op een ander moment. Zo waren vele druppels water ooit een keertje sneeuw, ijs of wellicht waterdamp.

  Wat is nu het grote verschil tussen verleden en tijd? Verleden is gewoon een bepaalde staat van tijd. Tijd zelf is tijdsloos als je niet weet hoe laat het is..;)

 11. Eelco

  Nee maar, je gaat er maar mee door, nu op WordPress …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: