Heel eenvoudig, maar voor een aantal helaas toch te moeilijk om te begrijpen..

Het vaste lezerspanel van mijn blog begrijpt denk ik wel hoe ik naar de realiteit kijk en hoe ik deze ervaar. Dat mijn kijk op de werkelijkheid verschilt van het algemene beeld wat men van de werkelijkheid heeft is mij ook duidelijk. Maar ja, ik wil u niet de kans ontnemen om op een andere wijze naar de werkelijkheid te leren kijken zonder dat ik u hierbij op e.a. manier wil dwingen om anders te kijken.

Hoe de werkelijkheid werkelijk in elkaar steekt is een mix tussen acceptatie, keuzes en begrip. Het universum kent zoveel vrijheden dat in zekere zin iedere werkelijkheid mogelijk is. De enige spelregel is dat het logisch moet zijn. Eenvoudiger kan het eigenlijk niet. Maar net als de eenvoud van groot wateroppervlak in rust,  kan de bodem van alle logica verrassend diep zijn. Alle logica die het universum in zich heeft is terug te vinden door bijvoorbeeld naar een boom te kijken. Daar waar de ene persoon slechts een stam met eventueel wat takken, blaadjes en desnoods ook appels ziet, daar kan een andere kijkwijze u een stuk meer vertellen over het universum dan dat u voor mogelijk hield.

Ik kan u niet vertellen hoe u precies moet kijken, maar als u enigszins de taal van het universum begrijpt, en dan niet de door mensen bedachte wiskundige taal, dan verteld iedere boom, plant of steen u een waar filosofisch verhaal over de werking van ons universum. Een klein voorbeeldje die u in deze richting van denken kan brengen.

Indien een steen staat voor de harde werkelijkheid dan is het volstrekt logisch dat deze niet blijft drijven of slechts langzaam slijt als deze omringt wordt door de vluchtige gedachte en aanwezigheid van water. Ditzelfde kunt u terug herkennen door naar een boom te kijken,. De gehele boom omschrijft de werkelijkheid, maar de boom is vergankelijk. Toch is het het kleinste deeltje van een boom ( wat nauwelijks zichtbaar is) een zaadje wat op een gegeven moment zal ontkiemen en de gehele werkelijkheid van de toekomstige boom in zich draagt en aanschouwelijk zal maken.

De filosofie hier achter, die men in alles terug kan vinden in de werkelijkheid, is dat de waarheid verscholen zit in datgene wat we niet kunnen zien en eigenlijk pas zichtbaar wordt zodra het wordt omgeven door alles wat vergankelijk is. Deze regels van het universum gelden op kleine schaal maar ook op grote schaal. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan het begrip afstand. Een afstand in de lege ruimte bestaat enkel doordat we 2 plaatsen in het universum bepalen die niet leeg zijn.Een afstand wordt bepaald door de aanwezigheid van massa. Het onzichtbare wordt zo zichtbaar gemaakt door het zichtbare.

Misschien gooi ik m’n dobbelstenen nu een beetje te hoog en begrijpt u helemaal niets van datgene wat ik hier omschrijf. Er is echter 1 aspect wat u nimmer over het hoofd mag zien. De ware grens van het universum is de plaats en het tijdstip waar u zich nu bevindt. We creeeren de werkelijkheid vanuit onszelf en doen iedere seconde ongevraagd een nieuwe stap in een nieuw stukje universum.

Het universum is eigenlijk oneindig klein, het is niet groter dan het ene moment wat u vast kunt houden. Maar ja, het verschil tussen oneindig groot of klein is relatief. Het is beide immers een oneindigheid.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: