Het universum is net zo groot als dat het oud is..

Des te dieper we middels telescopen het universum in kijken, des te verder kijken we terug in de tijd. Als de leeftijd van het universum geschat wordt op zo’n 13.4 miljard jaar, dan zouden we op 13.4 miljard lichtjaar de oorsprong van het universum kunnen zien. Op die afstand zouden we immers 13.4 miljard lichtjaar terug in de tijd kijken en daar dus ook de oorsprong van het universum zien.

Zouden we over 1 miljard jaar nog eens naar de oorsprong van het universum willen kijken, dan zouden we logischerwijs 14.4 miljard lichtjaar “ver” moeten kijken om de oorsprong van het universum te zien.

Dan is het toch vreemd dat men er nooit bij stil lijkt te staan dat wij ons op het uiterste puntje van een tijds-pijl bevinden en dat het heden eigenlijk met dezelfde “snelheid” toeneemt als de snelheid waarmee het verleden ons verlaat.

Het is een vrij eenvoudige manier van leren kijken of noem het beseffen dat het heden,  en dat is voor ieder individu op een iets andere plaats en tijd,  de werkelijke grens van het universum is die iedere seconde met een gelijkmatige hoeveelheid tijd en ruimte toeneemt. Wat wij nu nog zien als de snelheid van licht is in feite onze eigen snelheid door de ruimte-tijd. Wat wij zien als zichtbaar licht zijn slechts sporen van gebeurtenissen die al hebben plaatsgevonden.  Alles wat we zien is al gebeurd waardoor we eigenlijk continu in het verleden kijken. En des te verder je kijkt, des te langer geleden het gene wat je ziet gebeurd is. Vandaar dan oom dat je op 13.4 miljard lichtjaar de oorsprong van het universum zou zien en dat je op 300.000km afstand iets ziet wat een seconde geleden plaatsvond.

Het lijkt misschien een egoïstische gedachte, maar het is eigenlijk een zeer bescheiden manier van kijken. Daar waar u zelf bent, daar is uw eigen persoonlijke moment in de ruimte en tijd. Uw eigen besef en aanwezigheid in het heden dát is waar u de ware grens van het universum kunt ontdekken. De realiteit is slechts een spiegel van uw eigen ik, en het kost enige moeite om door uw eigen spiegelbeeld heen te kijken…

 

Advertenties

11 Reacties op “Het universum is net zo groot als dat het oud is..

 1. NooT

  Ach RH, nou ben je wéér vergeten dat het heelal al sinds het begin van haar ontstaan uitdijt! … en dus inmiddels veel groter is dan haar leeftijd (om het maar net zo krom uit te drukken als jij het doet 🙂

 2. NooT

  P.S. er is nog steeds iets mis met de klok hier. Mijn reactie gaf ik om 8:53 pm, niet om 6:53 pm…

 3. eelco2

  Zucht …. Ruud heeft er nog steeds niets van begrepen ….

 4. Als we het bijvoorbeeld over een lengte van het universum zouden hebben, dan kan het nooit langer zijn dan 13.4 miljard lichtjaar. Op e.a. manier lukt het me niet om jullie over te brengen dat de uitdijing van het universum gelijk is aan de “lichtsnelheid”.

 5. Nee, dat lukt je niet, om dat over te brengen. De uitdijing ìs namelijk ook helemaal niet gelijk aan de lichtsnelheid, daar is een heel andere maat voor, de Hubble-constante.

  De lichtsnelheid is de bovengrens van snelheden die door massa kunnen worden gehaald en kan daarom een eerste benadering geven van de grootte van het heelal sinds het begin… Maar nou blijkt dat die ruimte, die al sinds de oerknal ontstaat en nog steeds ontstaat, zelf ook nog eens uitdijt. Dat wil zeggen: lokaal, dus op elke plek! Terwijl het gehele heelal dus ‘aan de randen’ groeit, groeit het ook nog eens ‘intern’. En daarom is het veel groter dan 13,4 Glichtjaar.

 6. Maar als je aanneemt dat het op elke evenredig uitdijt dan is er een ander probleem.
  Immers dan wordt alles evenredig groter en zouden we geen verschil zien.

 7. De lichtsnelheid is de ondergrens van snelheid. Licht is “vervlogen” energie, en laat ons enkel zien wat ooit een plaats heeft ingenomen in de ruimtetijd.

  De Hubble constante laat zien dat massa, en in dit geval complete sterrenstelsels, continu aan het versnellen zijn. Iedere massa is eigenlijk een soort van ruimtetijd generator en creerd zelf zijn eigen ruimte en tijd zolang deze bestaat. Je zou in die optiek licht/straling kunnen zien als de uitlaatgassen van massa.

 8. NooT

  @Domestianus & RH: Alleen ruimte dijt uit, niet de afmeting van ‘voorwerpen’ (massa). Als alles inclusief de voorwerpen zou uitdijen zou je er inderdaad niets van merken…. Dus wel de ruimte en niet de deeltjes.

 9. Hallo Noot, dat ben ik met je eens. Ik stel me enkel voor dat de ruimte t.o.v. iedere massa met nagenoeg dezelfde snelheid uitdijt terwijl een massa zich hier als het ware tegen verzet. Fotonen volgen hierin de weg van de minste weerstand en gaan in zekere zin gewoon met de uitdijing van het universum mee.

  Misschien is het te vroeg als ik hierbij stel dat fotonen in feite geen snelheid hebben, maar misschien kun je wel meegaan in het idee dat fotonen de weg van de minste weerstand kiezen en eigenlijk gewoon de uitdijing van het universum volgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: