De lichtsnelheid is de ondergrens van snelheid.

Science cannot solve the ultimate mystery of nature. And that is because, in the last analysis, we ourselves are a part of the mystery that we are trying to solve.

Max Plank

Voor de personen die mijn blog een beetje kennen mag het duidelijk zijn dat ik het niet eens ben met de natuurkunde waarin zij stelt dat de lichtsnelheid de maximale snelheid is die een massa zou kunnen bereiken. Ik betwist dat de lichtsnelheid een snelheid is en beweer dat fotonen ( lichtdeeltjes) eigenlijk deeltjes zijn, beter gezegd energiepakketjes, die in volledige rust zijn. Dit vraagt om een iets andere benadering van de realiteit. Daar waar men het in de wetenschap over de lichtsnelheid spreekt, daar heb ik het over het absolute nulpunt van beweging en tijdsverloop. Het principe is redelijk eenvoudig. Indien we een massa zouden kunnen versnellen tot de lichtsnelheid, dan stopt voor deze massa het tijdsverloop en krimpt de ruimte in zijn bewegingsrichting naar 0. Dit noemt men tijdsdilatatie en lengtecontractie, en deze treden ook daadwerkelijk op. Een bekend voorbeeld hiervan is de tweelingparadox waarbij een reiziger jonger kan terugkeren naar zijn broer op aarde omdat hij zogezegd heel erg snel was gegaan.  Ik draai dit om en ga uit van de eigen snelheid van de aarde en stel dat de reizende broer t.o.v. de aarde weliswaar erg snel lijkt te gaan maar dat hij in feite afremde t.o.v. de aarde.  Dit is te vergelijken met 2 broers in een rijdende trein waarbij er eentje heel hard naar de achterzijde van de trein rent. T.o.v. de stilzittende broer mag hij dan erg snel gaan, maar t.o.v. van de grond waar de trein over rijdt gaat hij in dit geval een stuk trager dan de broer die stilzit op zijn bankje.

Stel nu eens voor dat deze trein een rondje rijdt waarbij 1 broer rustig op zijn bakje zit terwijl de ander in tegengestelde richting van de trein rent. Ze zullen elkaar dan op een gegeven moment weer tegenkomen. De broer die in rust dacht te zijn komt op een gegeven moment zijn broer weer tegen die gedurende de rit van de trein de hele tijd de trein tegemoet is gelopen.

Als we nu zouden meten wie van de 2 broers de langste weg over het spoor zou hebben afgelegd dan is het vrij logisch dat de broer die het snelst ging ook de langste weg heeft afgelegd. We gaan er even van uit dat de trein sneller ging dan de rennende broer en kunnen dus stellen dat de broer in rust ( hij zat stil in de trein) de langste weg heeft afgelegd. Op dezelfde wijze werkt de tweelingparadox, een reizende broer die jonger terugkeert naar aarde lijkt  erg snel te gaan t.o.v. zijn broer op aarde, maar in feite heeft hij zijn raket enkel gebruikt om gedurende enige tijd trager te gaan dan de aarde. Bij terugkomst heeft de aarde meer kilometers afgelegd in het universum dan de reizende broer.

Laten we even stellen dat op tijdstip 0 beide broers even oud waren en dat bij terugkomst de broers 5 jaar verschillen van elkaar. Gedurende elkaars afwezigheid meten ze beide ten alle tijden een lichtsnelheid van 300.000km/s.  Het is dan eigenlijk vrij simpel om in te zien dat de broer die jonger is gebleven dan ook minder kilometers heeft afgelegd.

Nou ben ik toch benieuwt of u hierin de mogelijkheid leest dat de lichtsnelheid inderdaad geen snelheid is. De truc zult u er zelf uit moeten halen maar een kleine hint wil ik u wel geven.

A) Beide waarnemers meten ten alle tijden een lichtsnelheid van 300.000km/s ongeacht de richting waarin ze deze zouden meten.

B) Bij vertrek zijn broers A en B even oud.

C) Bij terugkomst is broer A 4 jaar ouder en broer B 5 jaar, ze verschillen nu dus 1 jaar in tijd.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: