Van die vragen die niemand ooit stelt..

Vooralsnog is er in het universum geen luchtweerstand of wat voor weerstand dan ook. Op onderstaande afbeelding is toch duidelijk te zien dat zich “achter” de komeet van Halley een staart vormt.

Hoe kan zich een staart vormen in een absoluut lege ruimte waarin geen luchtweerstand is? Dit lijkt misschien een domme vraag, maar als een komeet een staart achter zich laat, waarom is er dan geen geluid in de ruimte?  De staart achter een komeet zou enkel verklaart kunnen worden doordat er sprake van “lucht” weerstand zou zijn in het lege universum, maar een beetje ruimtereiziger houdt toch liever zijn helmpje op.

Advertenties

11 Reacties op “Van die vragen die niemand ooit stelt..

 1. Inderdaad, goede vraag zeg. Heeft iemand hem ook beantwoord?

 2. Ik heb geen idee, maar als iemand een antwoord weet of heeft dan hoor ik dat graag.
  Het idee dat dit zou komen door zonnewind is een beetje dubbel, het waait tenslotte niet in een leeg universum. In ieder geval niet genoeg om stof te doen opwaaien..:)

 3. Pascal

  Haha Ruud, leuke vraag…

  Er is geen weerstand nodig voor die super verbrandingings staart, zijn beweging die bij de zon steeds sneller wordt doet de materie aan het oppervlak -gelijk als op aarde- ”vechten voor overleven”. Dat is ook lijkt mijde reden dat er niet voor niets water op kometen is.
  De aardse cyclus is opzich hetzelfde maar in een tempo die de mens niet beseft…. misschien denkt iemand wel het te kunnen beseffen maar het ”feit is” dat het onze voorstellingsvermogen en/of ”denkvermogen” te boven gaat. Wij zijn immers ook niet geëvalueerd om dat te kunnen beseffen omdat het voor onze taak op deze ijzerklomp niet nodig is. Wat dat betreft staan wij zeer zeker aan de grens van de realiteit.

  De mens kreeg niet voor niets de naam ”lucifer” en/of de gevallen aardse ”engel” die haar behoedvoor ”vroegtijdig” terugval op de zon.

  De kosmos is de perfectie… alles gaat dus perfect zoals het gaat en indien je dit echt beseft kun je zien en verbazen….. meer ook niet.

  Het probleem ligt in onze hersenpan en is ons denken in termen van goed of slecht… want goed of slecht bestaan niet en/of zijn de illusie.

 4. Pascal

  Hoi Ruud, ik kom nog effe terug op mijn reactie die door de godendrank wellicht wat vaag overkomt. Wat ik bedoelde is dat de komeet in beweging blijft in een samenspel van aantrekken en afstoten tussen de aantrekkings kracht van de zon en de met energie geladen materie van de komeet zelf. Hierdoor beweegt de komeet gelijk als de aarde ook niet rechtlijnig en valt niet terug op de zon… maar er komt een moment dat zijn energie niet voldoende meer is om weerstand te bieden. Het is dus zijn eigen verbranding van binnen uit die ontstaat door energie verlies en dus afkoeling waarin de warmte van de zon hem energie geeft waardoor hij versneld en nogmaals… daardoor niet direct terug valt maar op een vast gesteld moment en/of zoals het niet anders kan gaan.
  Op aarde gaat het natuurlijk wel net iets anders maar wat wij wel kunnen zien is dat de waterfase een laatste fase is in de cyclus. Als je bijvoorbeeld een gloeiend hete ijzer druppel laat vallen op een ijskoude plaat dan zie je hem eerst als een gek heen en weer bewegen om daarna in rust te komen en dan zie je dat er een beetje damp vanaf komt. Er had zich dus water gevormd op de druppel met een dampkring die daarna verdampt. Zien wij dan de versnelde cyclus als op aarde ? De cirkelgang van de aarde is dus in feite het stil vallen ten opzichte van de zon en daarom licht de aarde ook steeds meer op mede door ons mensjes.
  Het is dus duidelijk dat er re-cycling van materie is en/of verbranding door afkoeling.

 5. Daar moet ik nog even over nadenken..:) Maar ik ben het er mee eens dat alles een vaste cyclus/patroon doorgaat gedurende zijn of haar bestaan. Enkel de vorm waarin dat gebeurd is telkens net even iets anders. Geen blad of grasspriet is exact hetzelfde, en toch is alles van dezelfde materie gemaakt..”aarde”..

  • Pascal

   Hoi Ruud, inderdaad is materie materie dat niet los kon worden gezien van energie dat daarom altijd in beweging is. Ooit is over deze cycli een onvoorstelbare wijsheid geweest wat heden ten dage ook nog bekend is als de vijf-elementen leer waar ik weinig tot niets over weet. Helaas is het ook verbastaard door het gebruik om te beheersen en vooral bekend in de accupunctuur kringen. Ik weet wel dat de cyclus verloopt volgens het ”pentagram des levens” dat feitelijk in metaforen wordt verhaald in de Bijbel.

   • Ik las deze tekst in het Thomas evangelie:

    Komt tot zijn terwijl je voorbij gaat.

    Kortom, de dood is een illusie, het leven is slechts een droom waar je uiteindelijk uit zult ontwaken..:)

 6. NoSuit,NoHearts

  Deze vraag is al véééél eerder gesteld en ook beantwoord.

  Weet je trouwens dat je aan dit plaatje NIET kan zien welke kant de komeet op beweegt? Aan de lichtinval kun je zien dat de zon aan de linkerkant staat, maar je kunt niet zien of de komeet naar de zon toe of van de zon af beweegt. Dat is een hint voor de oplossing.

  Het antwoord op deze vraag staat in alle “kometen voor dummy’s”-boekjes. Waarom denk jij dat dit een vraag is die niemand stelt???

 7. Waar het mij om gaat is dat een persoon op de komeet zelf zou kunnen zeggen dat hij stilstaat incl de komeet. Wordt er dan massa of stof van de komeet afgeblazen terwijl deze langs de Zon raast?

  Dan zou je toch op e.a. manier kunnen spreken van luchtweerstand? Stofddeeltjes zouden net zo goed voor als achter de komeet gezien moeten worden.

  Als er een stofdeeltje los komt van da komeet dan kan deze net zo goed voor als achter de komeet uit gaan.

  • Pascal

   Haha Ruud, deze wijsheid is ook anders nagelaten met ”leven is dansen op het kerkhof van zijn”. Ooit afgevraagd waarom het een rust en vredehof heet ? Als we dood gaan verbranden wij al onze overlevingsgevechtjes die opgeslagen liggen in onze genen en zien de cyclus razendsnel in reverse… dat is het licht in de tunnel en daarna zijn wij weer verschoond van erf-”last” en/of zielelast. Dan zijn wij als mens wel gewoon dood waarna de materie en energie weer wordt opgenomen in een nieuwe cyclus.

   De staart van de komeet is altijd van de zon afgericht omdat aan deze zijde van de komeet het ijskoud is en zijn verbranding van binnenuit houd hem daar warm en dus in beweging=leven. Het is zijn atmosfeer. De tweede staart die gezien wordt is interactie van het magnetisch veld van de zon met zijn eigen opgewekte magnetisch veld…. daar houdt de komeet dus ook niet voor niets energie vast.

 8. NoSuit,NoHearts

  “Waar het mij om gaat is dat een persoon op de komeet zelf zou kunnen zeggen dat hij stilstaat incl de komeet. Wordt er dan massa of stof van de komeet afgeblazen terwijl deze langs de Zon raast?”

  Zo ongeveer: de komeet warmt op door de straling van de zon, en daardoor treedt verdamping op, en er ontstaan gassen. Deze gassen zie je op je foto.
  En die gassen worden door de ‘zonnewind’ van de zon afgeblazen, zoals Pascal ook opmerkt.

  Maar waarom dacht jij dat dit een vraag is die nooit iemand stelt? Iedereen die naar kometen kijkt, stelt die vraag, en kan (met internet) binnen 2 minuten het antwoord vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: