Relativiteit betekend dus ook dat de Zon net zo goed om de aarde draait als andersom..

Natuurlijk wordt je voor gek uitgemaakt als je zegt dat de Zon om de aarde draait. Dat past tenslotte niet in het hokje wat de wetenschap zelf gebouwd heeft. Nee hoor, de aarde draait om de Zon.. toch?

Maar waar blijf je dan met je relativiteit, de Zon draait dan net zo hard om de aarde alsdat de aarde om de Zon draait. Al die banen die we denken te zien zijn allemaal relatief. Wellicht zou men de onzin van dat gedraai om de Zon wel begrijpen als de Zon net zo groot was als de aarde. Wie of wat bepaald dan eigenlijk wat het midden is van ons zonnestelsel? Wie een klein beetje begrijpt wat relativiteit is, die zou weten dat het geen ene moer verschil maakt ofdat je Pluto of dat je de Zon als middelpunt neemt. Does size matter? He jakkes, des te meer we denken te begrijpen des te minder we zien..:)

 

Advertenties

10 Reacties op “Relativiteit betekend dus ook dat de Zon net zo goed om de aarde draait als andersom..

 1. N♫T

  De Speciale Relativiteitstheorie gaat over stelsels die onderling lineaire snelheden hebben.
  Versnelde lichamen in planetenstelsels (zoals in ons Zonnestelsel) kun je niet zomaar onderling verwisselen.

  Dat het grootste lichaam de minst grote versnelling ondergaat is trouwens gewoon Newton, ga je die nou ook verketteren? Je bevindt je zolangzamerhand in Aristotelische sferen!

 2. Je begrijpt de essentie hier weer eens niet. Iedere waarnemer kan stellen dat hij of zij stilstaat en dat de rest van het universum beweegt. En iedere waarnemer heeft gelijk.

  • N♫T

   Nee. Nogmaals, wat jij beweert geldt wel voor rechtlijnige bewegingen, maar absoluut niet voor kromme. Maak maar eens een bochtje met je taxi, dan voel je je eigen versnelling en zal je niet kunnen volhouden dat je stilstaat terwijl de wereld om je heen draait.

   Dat het op Aarde voor mensen lijkt of de Zon om de Aarde draait en wij de versnelling niet voelen komt door de relatief kleine waarden waar het hier om gaat.

   Samengevat: ik denk dus dat JIJ weer eens de essentie niet begrijpt.

 3. En hoe zit dat met zwaartekracht, is dat ook een versnelling?

 4. N♫T

  Ûh, ongeveer, ja. Maar betekent je vraag dat je nu wèl snapt dat de Zon niet om de Aarde draait? Of om Pluto?

  • Waren we het maar eens met elkaar dat de zwaartekracht in principe een versnelling is. Dat zou al een heel eind opschieten.

   En ik kan er best in meegaan dat de Zon het middelpunt is van ons zonnestelsel, maar het blijft een feit dat ieder punt waar dan ook in feite het middelpunt van het hele universum kan zijn. Ik zie dat als een stipje op een bol. Op het oppervlak van een bol is iedere plaatst het middelpunt van het oppervlak. En op dezelfde wijze kan iedere plaatst in het universum gezien worden als het middelpunt van het universum.

 5. NoSuit,NoHearts

  Je kunt de Aarde prima als oorsprong in je coördinatenstelsel gebruiken, en dan draait de zon inderdaad om de aarde.
  Wel moet je dan allerlei schijnkrachten invoeren in je beschrijving van het universum, omdat je coordinatenstelsel versnelling ondergaat.

  Als je bijvoorbeeld het zonnestelsel wil modelleren, kun je meerdere stelsels kiezen om het te beschrijven.
  Als je Pluto als oorsprong van je coordinatenstelsel (dat wat jij “middelpunt” noemt) neemt, dan zijn die schijnkrachten vrij groot, omdat de versnelling van Pluto vrij groot is. (Dit wil niet zeggen dat Pluto steeds sneller gaat, maar goed, ik ben er al op voorbereid dat je dat verkeerd gaat interpreteren.)
  Als je de zon als oorsprong van je coordinatenstelsel neemt, dan zijn die schijnkrachten vrij klein, omdat de versnelling van de zon vrij klein is in dit opzicht.

  Maar als je het melkwegstelsel wil modelleren, dan is de versnelling van de zon opeens weer groot t.o.v. het hele systeem. Dan kun je beter het centrum van het melkwegstelsel nemen, want dat heeft nog kleinere schijnkrachten.

  Het gemakkelijkste “middelpunt” van een systeem om mee te rekenen is het zwaartepunt. Maar dat wil niet zeggen dat de andere punten fout zijn, maar gewoon onhandig.

  Ook dit is trouwens Newtoniaans, dit heeft helemaal niks met Einstein te maken. (Okee, om de verandering van coordinatenstelsel correct door te rekenen is de algemene relativiteitstheorie nodig, maar die zegt alleen hoe je het precies moet doen, niet dat je het mag doen.)

 6. Maar als de zon net zo groot zou zijn als de aarde zijn dan de banen niet zowiezo heel anders?

 7. Als de Zon en onze planeten allemaal exact even groot zouden zijn dan zou je op een iets eenvoudigere manier kunnen stellen dat elke planeet of de Zon het middelpunt van ons planeten/zonnestelsel zou kunnen zijn. Het is en blijft in feite allemaal relatief.

 8. NoSuit,NoHearts

  Nee hoor, “middelpunt” is niet relatief, voor zover ik weet. Maar je bedoelt hier niet “middelpunt”, maar “oorsprong van je coordinatenstelsel”. En je kunt zo ongeveer alles als oorsprong van je coordinatenstelsel kiezen. Weet je nog wel, jij bent altijd van plan om een foton als oorsprong van je coordinatenstelsel te kiezen…
  Je leven zou een stuk eenvoudiger worden als je gewoon de juiste termen zou kiezen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: