Aan wie is de Nederlandse staat zijn schuld dan eigenlijk schuldig?

Heel leuk hoor dat de staatsschuld zo’n €27.000,- per Nederlander is. En natuurlijk ook geweldig dat de overheid die schuld bij de burgers legt. Tenslotte moet iemand de prijs betalen.  Da’s wel zo eerlijk, wie een schuld heeft moet zijn schuld “het liefst met rente” terugbetalen. Het mooie is dat de staat vandaag de dag geld kan lenen met negatieve rente. Das wel zo handig, als de staat maar genoeg leent lost de schuld vanzelf op. 1% negatieve rente op 1 miljoen verminderd de staatsschuld meteen met €10.000, hoeveel miljard gaat de staat nog lenen om ons schuldenvrij te maken?

Ons? Da’s een grap, de staat is dat geld tenslotte schuldig aan zijn burgers, binnen en buiten de grenzen van de provincie die men ook wel Nederland noemt. Hoe zit dat dan? Als iedere staat, dus niet louter Nederland, zwaar in de schulden zit en diezelfde staten dat geld schuldig zijn aan  hun burgers, waarom moeten de burgers dan meer belastingen gaan betalen? De staat is ons in feite geld schuldig, en vervolgens krijgen we zelf de rekening hiervoor? Da’s lekker, want vervolgens leent de staat dat geld met negatieve rente van u zodat u zich helemaal kapot kunt werken en daar uiteindelijk steeds minder voor terug krijgt. Jaja, de wereld van het geld is een heel leuk sprookje. En de enige manier om uit de schulden te komen is tot het inzicht komen dat financiële rijkdom in feite de grootste schuld is die u kunt hebben. Des te meer u van dat goedje in huis heeft, des te armer u eigenlijk bent. Ooit gedacht dat een dakloze misschien wel de rijkste persoon op aarde was?  😉

 

Advertenties

7 Reacties op “Aan wie is de Nederlandse staat zijn schuld dan eigenlijk schuldig?

 1. Dennis

  Je probeert zelf enorm intelligent over te komen, maar dit is echt logica van likmeversje.

  1. Wanneer de rente negatief is wordt er gesproken over de rente die negatief is ten opzichte van de inflatie. Geld lenen kost natuurlijk nog steeds geld.
  2. De staat is de schuld helemaal niet schuldig aan haar burgers, maar aan obligatiehouders. Natuurlijk kunnen burgers deze obligaties kopen, maar dit zijn veelal buitenlandse investeerders.
  3. Ik denk niet dat een gemiddelde zwerver gelukkiger is dan iemand met een stabiel leven ondersteund door een gezonde financiële basis.
  4. Burgers betalen belasting voor de staatsschuld indirect aan obligatiehouders.

  Of het moreel te rechtvaardigen is dat overheden schulden mogen maken ten koste van haar burgers is een ander verhaal. Ik vermoed dat je instemt met het feit dat dit niet te rechtvaardigen is, maar hoe je dit vervolgens onderbouwt is lachwekkend.

 2. Ahum, goed lezen. Ook buitenlandse investeerders zijn uiteindelijk “burgers”, overheden hebben een schuld aan hun burgers. Binnen en buiten de grenzen van de provincie Nederland. Het is echter wrang dat de burgers ( obligatiehouders) nu zelf voor die schulden moeten opdraaien. Kortom: aan wie is de staat nu eigenlijk geld schuldig, en wie draait daar voor op?

  • Dennis

   Een deel van de burgers heeft dus obligaties. Er vloeit dus geld van mensen die geen obligaties hebben via de staat naar mensen die wel obligaties hebben. Je doet net alsof het een onverklaarbare magie betreft, maar zo simpel is het.

   Het kapitalistische systeem waarbij sparen wordt beloond heeft ons geen windeieren gelegd. Het probleem van heden ten dage is dat overheden en burgers zich te veel in de schulden steken en dat is weer een direct gevolg van de stimuleringsmaatregelingen van de centrale banken en het fiat-geld, waardoor er geen limiet is voor de politici om geld te creëren.

   • NooT

    @Dennis: “Het kapitalistische systeem waarbij sparen wordt beloond heeft ons geen windeieren gelegd.”

    Ahum.., heeft – een aantal van – ‘ons’ geen windeieren gelegd!

    …ten koste van a) die anderen (van ‘ons’) en b) de (voormalige) derde wereld en c) de natuur.
    Groeiende welvaart is prima (ècht!), maar niet alleen of grotendeels voor de ‘happy few’ en zéker niet wanneer financiële machthebbers door hun machinaties hele staten in hun greep hebben.

    P.S. @RH: je hebt je strijd voor stilstaand licht eindelijk opgegeven? 🙂

 3. Mark

  De staat is inderdaad geld schuldig aan de obligatiehouders en dat zijn veelal (centrale) banken, die in ruil voor obligaties geld creeren ten behoeve van de uitgaven van de overheid. Tegen rente ! Let op die rente moet dus betaald worden van geld dat er (nog) niet is. Hierdoor loopt de overheid voortdurend achter de feiten aan. Het terugbetalen van deze totale schuld (inclusief rente) is onmogelijk. Daarom moet de staat elke keer bijlenen, om deze cyclus in stand te houden. Dat is ook de voornaamste reden waarom de staatsschuld oploopt. Tel daarbij op het slechte beleid in de vorm van wanbestedingen op het gebied van defensie en andere zaken die ons qua welvaart niets opleveren en het plaatje is in grove lijnen compleet. Weggegooid geld waarvoor opnieuw moet worden bijgeleend. En wie mag opdraaien voor de schulden: juist de belasting betaler. Gevolg is dat het geld en bezittingen verschuiven van de ‘modale’ burger naar de kleine groep elite. Wij zien, net als in Amerika, een groeiende kloof tussen arm en rijk en dit is daarvan een van de beangrijkste oorzaken. Kort gezegd: de arbeid van een totale bevolking wordt op deze manier afgeroomd via inkomstenbelasting, BTW, accijnzen, invoerrechten en noem verder maar op. Je zou verwachten dat hiervoor vele nieuwe voorzieningen gecreeerd worden, met als gevolg een groeiende welvaart. Maar het tegenovergestelde is het geval. We moeten zelfs verder bezuinigen om de ombligatiehouders te kunnen betalen. Het wordt tijd dat mensen dit gaan inzien, zodat we dit systeem massaal de rug toe kunnen keren.

 4. Yvonne

  Dus als ik het goed begrijp leent de staat geld bij de banken die het maken uit lucht. En dat geld wat de banken maken uit niks moeten wij terug betalen met rente! Iedere wereld burger werkt dus voor het terug betalen aan de banken die geld uit niks maken.
  De staat zou dus ook zelf het geld kunnen uitgeven. Dan heb je geen staatsschuld met rente en hoeven de burgers niet krom te liggen om de schuld plus de rente te betalen.
  Geen politicus die het er over heeft! Dit is de grootste oplichting die er bestaat in de wereld. Wij zijn de slaven voor de banken en alle politici van links tot recht houden lekker hun mond dicht hierover. Stemmen heeft echt geen zin, we leven echt niet in een vrije wereld…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: