Snelheidsverschillen zijn een illusie als je kunt klokkijken.

Ik ga maar weer eens kort door de bocht. De enige absolute snelheid die we kennen in het universum is de lichtsnelheid. Het is natuurlijk gemeten en bewezen dat de lichtsnelheid voor iedereen altijd dezelfde is, maar zijn we niet uit het oog verloren dat je iedere snelheid meet met een klok. En dat ik relatief gezien net zo snel rondjes in het universum draai als dat de wijzers van een klok in de rondte gaan?

Ja u leest het goed. Relatief gezien draai ik net zo snel rond mijn eigen as als dat de seconde wijzer rond een klok draait. Snelheden en richtingen zijn relatief, dus het rondje rond de klok is net zo goed een afgelegde weg in welke richting dan ook.

Het vraagt een beetje inzicht, maar als je kunt klokkijken dan meet je in feite je eigen snelheid door het universum. En wie een constante tijd meet die meet ook een constante snelheid. Het enige wat echt kan veranderen is onze richting t.o.v elkaar. Des te scherper deze hoek is, des te harder vliegen we uit elkaar terwijl we nog steeds dezelfde snelheid hebben.

Vergelijk het maart met meerdere auto’s die allen met 100km/u over de weg rijden maar ieder onder een afzonderlijke hoek rijden t.o.v. elkaar. De absolute snelheid over de weg is dan 100km/u, terwijl de snelheden waarmee de auto’s uit elkaar bewegen kan variëren.

De lichtsnelheid is feitelijk onze eigen snelheid door de ruimtetijd. Waar fotonen achter blijven in het verleden gaan wij verder en creëren onze eigen nieuwe ruimte en tijd voor de toekomst. De werkelijke grens van het universum is vandaag. Heel eenvoudig eigenlijk, maar je moet verdomd goed kijken om het te zien.

 

Advertenties

24 Reacties op “Snelheidsverschillen zijn een illusie als je kunt klokkijken.

 1. Peter

  Wie een constante tijd meet, meet ook een constante snelheid? Bedoel je hiermee een constante tijd over een afgelegde constante afstand? Want in dat geval ben ik het met je eens en levert een constante tijd over een bepaald constant afstands interval inderdaad een constante snelheid op. Als deze afstand veranderd en de tijd blijft “constant” zoals jij dat hier zegt dan veranderd de snelheid zeker wel.

  Hoe trek jij hier de conclusie uit dat de lichtsnelheid in feite de onze eigen snelheid is door de ruimte tijd?

 2. Pascal

  Ja Ruud, het is hetzelfde als zeggen… iedereen is even oud.. of jong natuurlijk.

   • Pascal

    Ik bedoel dat je zegt dat voor iedereen dezelfde ”uni-versum”tijd geld en dat klopt want we bevinden ons allemaal in het universum… maar afzonderlijk bevinden we ons natuurlijk wel in een andere cyclus. Zo is het één in groei en het ander in bloei en daarna is er het verval… en in dit laatste bevinden wij ons nu collectief. Kijk bijvoorbeeld maar naar de computer… dit is feitelijk niet meer dan een prothese omdat ons denken en/of dat wat ons deed overleven het aan het begeven is. Maar hierover zijn wel duizenden voorbeelden te geven waar je natuurlijk geen helderziende voor behoefd te zijn.
    Ach, het is niet anders en is allemaal onderdeel van de universumtijd.

 3. Ruud, ben je nu weer reacties aan het verwijderen ??

  • Heb je ook gelezen dat Peter wel in staat s om een hypothetische situatie voor te stellen, ik vroeg dat ook aan jou maar dat weiger je tot ju toe. Je zinloze reactie heb ik daarom verwijderd in de hoop dat je ook inhoudelijk wil reageren.

   • Eelco

    Ik zie je vooral NIET antwoorden op mijn vragen, en ook niet op die van Peter.
    En reacties verwijderen, natuurlijk.

    En dat ik niet inhoudelijk zou reageren is een gotspe. Ik doe niet anders.

    Misschien moet jij het ook eens proberen, dat inhoudelijk reageren ?

   • Ben je het met me eens dat een persoon in 10s tijd nooit meer dan 3.000.000km kan afleggen, en dat diezelfde afstand in 10 jaar tijd makkelijk te doen is?

   • Eelco

    Oh, en uiteraard kan ik me jouw hypothetische situatie voorstellen. Dat is nogal simpel.
    Maar wat dan ? Wat doe JIJ ermee ? Niets.

   • Eelco

    “Ben je het met me eens dat een persoon in 10s tijd nooit meer dan 3.000.000km kan afleggen, en dat diezelfde afstand in 10 jaar tijd makkelijk te doen is?”

    Uiteraard. Daar is niets vreemds aan.

    Maar beantwoord uiteraard nog steeds niet mijn vragen: je blijft maar duiken.

   • Goed, we zijn het op dit punt eens met elkaar. Dan zou ik je graag willen uitleggen hoe je hieruit kan opmaken dat de persoon die de meeste tijd meet ook letterlijk de langste weg heeft afgelegd.

    Lengtecontractie treedt enkel op in de bewegingsrichting van zowel de aardbewoners als de reiziger. Dus om nu te meten ofdat de reiziger juist meer of misschien wel minder km aflegt moet je een relatieve snelheid kiezen die voor beide gelijk is en daarvoor kun je simpelweg de wijzers van een klok gebruiken. Omdat het voor de reiziger slechts om 10 secondes gaat zou ik kiezen voor de secondewijzer die voor beide personen even snel gaat. De snelheid die beide personen hebben ten opzichte van de secondewijzer van de klok is gelijk aan elkaar.

    Indien er nu een tijdsverschil ontstaat tussen reiziger en aardbewoners dan heeft de persoon die de minste tijd meet ook minder meters afgelegd. Hiermee laat je eigenlijk zien dat de reiziger niet sneller maar juist veel trager dan de aardbewoners is gegaan.

   • Eelco

    “Goed, we zijn het op dit punt eens met elkaar. ”

    Dat is voor IEDEREEN duidelijk. Je zegt daar helemaal niets nieuws. Dus wat is daarvan je bedoeling ?

    En dan begin je over lengtecontractie, en wordt het weer onmiddelijk duidelijk dat je er helemaal niets van snapt. Heb je eigenlijk ooit iets over de relativiteitstheorie gelezen ? Ergens ?

   • Je moet even verder lezen..

   • Hoezo ? Voor de rest geldt hetzelfde. Volledig onbegrip van de relativiteitstheorie die je pretendeert te gebruiken in je redenatie.

   • Als snelheden relatief zijn, en een secondewijzer gaat met 5mm/s rond de klok, dan mag je ook zeggen dat je zelf met 5mm/s beweegt.

   • Allemachtig … je hebt echt geen flauw benul waar je het over hebt.

    Maar je zei dat het je gelukkig maakt dit soort onzin te spuien, dus dat is toch mooi !

   • Dit soort onzin uiteraard:
    “Als snelheden relatief zijn, en een secondewijzer gaat met 5mm/s rond de klok, dan mag je ook zeggen dat je zelf met 5mm/s beweegt. “

   • Wat is daar fout aan? Snelheden zijn toch relatief?

   • Prrty

    “Dus om nu te meten ofdat de reiziger juist meer of misschien wel minder km aflegt moet je een relatieve snelheid kiezen die voor beide gelijk is en daarvoor kun je simpelweg de wijzers van een klok gebruiken.”

    Helaas kan dat niet. Als je die klok bijvoorbeeld bij de thuisblijver laat staan, heeft die klok een relatieve snelheid tov de thuisblijver van 0 m/s, en tov de reiziger een relatieve snelheid van bijna de lichtsnelheid. Dat is niet dezelfde relatieve snelheid.

   • Als zal de thuisblijver gedurende 10 jaar met rondjes van 10m/s in de rondte rijden en de reiziger ditzelfde doen in zijn ruimteschip, maar dan dus maar 10 seconde. Dan is toch duidelijk wie bij terugkomst de meeste rondjes heeft gereden?

   • Prrty

    Compleet duidelijk, maar niet relevant.
    De vraag is niet: “wie kan, als hij dat zo willen, de meeste rondjes draaien?”
    De vraag is: “wie heeft de meeste afstand afgelegd.”
    En dat is duidelijk de reiziger.

 4. Roos

  Is de geestelijke toestand van de reiziger in het onderzoek opgenomen?
  Je moet eens weten hoe labiel hun toestand is, kijk maar eens naar het ANWB knelpunt in Lyon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: